Paștele reprezintă fundamentul religiei creștine, ziua Învierii Mântuitorului Isus Hristos.
În diferite regiuni ale țării s-au păstrat obiceiuri care se transmit din generație în generație.
Haine noi
Se spune că dacă porți haine noi în ziua de Paște, vei avea noroc tot anul. Obiceiul simbolizează un nou început, curățenia sufletească și renașterea spirituală.
Oamenii se spală pe față cu apă, dimineața, în care s-au pus un ou roșu și un bănuț, pentru a fi frumoși, sănătoși și norocoși tot anul.
Stropirea cu parfum
În a doua zi de Paște, în Ardeal și Banat, băieții stropesc fetele cu parfum, în semn de respect, purificare și fertilitate. Fetele oferă în schimb ouă roșii, dulciuri sau bănuți.
Un obicei mai vechi al parfumării spune că fetele trebuie udate cu apă rece, uneori chiar aruncate în fântână sau râu, ca semn de purificare și noroc în dragoste.
Dansul călușarilor este un obicei vechi, ritualic, cu rol de protecție și vindecare. Se dansează în unele sate și de Paște pentru a aduce bucurie și alungarea răului.
Focuri pe dealuri
În unele zone din Ardeal și Maramureș, în noaptea de Înviere se aprind focuri pe dealuri, simbolizând lumina, curățarea și înnoirea spirituală a comunității.
Lumina de Înviere
Lumina adusă de la biserică în noaptea de Înviere alungă răul din casă și aduce pace și binecuvântare.
Actele de generozitate, mai ales în zilele sfinte, aduc binecuvântare și protecție pentru tine și familia ta.
Rugăciune în ziua de Paște
În ziua de Paște, este bine să-ți începi dimineața cu o rugăciune, mulțumind pentru tot ce ai. Recunoștința atrage binele.
Împodobira crenguțelor
În unele sate din Bucovina sau Maramureș se împodobesc crenguțe de pom cu ouă roșii și panglici, ca simbol al vieții și al primăverii.
Tragerea clopotelor
Copiii sau tinerii trag clopotele sau bat tobele pentru a alunga spiritele rele și a vesti Învierea, sâmbătă seara.
Coș cu bucate
Oamenii duc la biserică un coș cu ouă, pască și alte bucate, care sunt sfințite pentru noroc și binecuvântare, potrivit