Sursa foto: Facebook / Casa din Vale Breb
Turiștii călătoresc sute de kilometri pentru a simți magia Crăciunului de altădată. În Bucovina lui Eminescu sau în Maramureș mesele cu produse tradiționale românești sunt întinse iar petrecerile au început.
Bucatele traditionale din Maramures sunt asteptate de oaspeti cu nerăbdare. Colacii pentru colindatori sunt prioritatea numărul 1 a gazdelor, pentru ca de cum se lasa seara, cetele de copii vor incepe sa umble din casa in casa si trebuie rasplatiti. Petrecerea a continuat până târziu în noapte. Iar cum Maramureşul e sinonim cu „tradiţia”, colindătorii nu au lipsit.
Un moment care se găseşte doar în Maramureş este „
ul”, sceneta pregatita de tinerii satului, care vesteste intr-un mod inedit Nașterea Domnului.. Turistii veniti de la sute de kilometri distanta au ramas impresionati de traditiile de aici. Iar seara cei mici au descoperit că pe la pensiune a trecut şi Moş Craciun care le-a lasat daruri sub brad.
Și în Bucovina, un alt colţ de rai autentic, vremea a tinut cu turistii. În seara de Ajun a nins iar peisajul s-a transformat intr-unul de poveste. Tot de poveste sunt şi bucatele. „Vine Moş Crăciun si pentru cei mici si pentru cei mari, avem si zapada. Avem si dansuri populare seri de colinda”, a declarat Maria Elena Vicol, gazdă din Bucovina. La lăsarea serii turiştii au primit cetele de colindători. Cel mai așteptat moment al serii a fost de departe venirea lui Moș Crăciun. Iar unii copii l-au colindat și chiar au dansat pentru el.
Pentru o experienţă autentică, la o pensiune de pe Transalpina oaspeţii au fost invitaţi să ia parte şi la tăiatul porcului. Turiştii au aflat de la măcelar secretele celui mai moale şoric. Petrecerea va ţine ca-n poveşti. măcar 3 zile şi 3 nopţi. Cu o mică pauză, azi dimineaţă, când turiştii vor merge la biserică, notează
Sursa: https://jurnalul.ro/timp-liber/calatorii/locuri-romania-magie-craciun-985221.html