Alimentația dezechilibrată continuă să fie o problemă majoră în rândul copiilor din România. Într-o lume în care 828 de milioane de oameni se confruntă zilnic cu foametea, iar insecuritatea alimentară este în creștere, implicarea mediului privat poate face diferența.
Marco Hößl – CEO
şi Republica Moldova: ” Ne implicăm în inițiative care îi ajută pe copii și părinți să înțeleagă cât de important e ce punem în farfurie.”
Un sondaj realizat de Kaufland România și Asociația Plan B arată că 65% dintre copiii sub 14 ani consumă zilnic dulciuri. În plus, mulți copii aleg sucurile carbogazoase în locul apei, iar gustările sărate și produsele semipreparate sunt frecvente în meniul zilnic. În același timp, alergiile și intoleranțele alimentare, precum cea la gluten sau lactoză, devin tot mai frecvente, afectând semnificativ calitatea vieții copiilor.
Marco Hößl – CEO Kaufland România şi Republica Moldova: ”Lucrăm cu mii de producători locali. În sortimente avem peste 400 de produse marcă proprie în diferite diete speciale – fără gluten, fără lactoză dar și produse bio. ”
De altfel, pentru a atrage atenţia publicului şi specialiştilor asupra intoleranţelor, retailerul a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare porție de paste fără gluten din lume. Porția a avut 166 de kilograme, iar recordul a fost omologat de reprezentanții Guinness prezenți la eveniment. Și pentru că educația nutrițională începe din copilărie, de aproape 8 ani, caravana Akademia Kinderland ajunge în parcările magazinelor Kaufland România, oferind lecții despre alimentație echilibrată prin joc și activități interactive.
Katharina Scheidereiter – CSR Manager Kaufland România: ”Primăvara aceasta le facem cunoștință copiilor și cu ‘Supereroii FRESH’. Ne dorim sa le arătăm că fiecare măr, morcov, broccoli sau cireașă le poate da energie, creativitate și poftă de joacă. În 2024 am lansat și NutriCOOLtura – o caravană educațională care aduce în școli un mix de teatru, ateliere și resurse gratuite. Vrem să le transmitem copiilor că alimentația sănătoasă nu e plictisitoare, poate fi cool, creativă și delicioasă.”
Pe lângă educație, accesul la hrană rămâne o problemă gravă în multe comunități vulnerabile din România. În Ponorâta, Maramureș, Kaufland susține un program care oferă masă caldă zilnică și tichete sociale condiționate de prezența la școală.
Marco Hößl – CEO Kaufland România şi Republica Moldova: ”În Ponorâta, am văzut ce înseamnă cu adevărat un copil care merge la școală pentru că are ce mânca. De 10 ani, suntem alături de această comunitate. Și vom continua.”
O alimentație dezechilibrată poate duce la probleme de sănătate precum obezitatea infantilă, diabetul de tip 2 sau afecțiuni digestive. De aceea, informarea despre ce presupune o nutriție bună precum și comercializarea unor produse alese cu atenție spre sănătate ajută la creșterea unei generații mai sănătoase și implicit cu un nivel de trai mai bun.
65% dintre copiii sub 14 ani consumă zilnic dulciuri.
De la raft la comunitate, susținere pentru cei care se confruntă cu alergii și intoleranțe alimentare.
Akademia Kinderland – caravana despre alimentație echilibrată prin joacă și activități interactive.
Sursa: https://jurnalul.ro/romania-inteligenta/nutritie-si-alegeri-sanatoase-1002079.html