Un om al legii din Maramureș și-a câștigat renumele de erou pentru sute de suflete. În ulimele două decenii, bărbatul a donat sânge și a ajutat multe persoane să supraviețuiască diverselor accidente sau boli grave.
24 nov. 2023, 20:05
Un jandarm din Maramureș a salvat sute de pacienți donând sânge. Până acum, a donat de peste 100 de ori.
Un jandarm din Maramureș a donat sânge pentru sute de persoane
Barabaş Cosmin este donator onorific de 24 de ani. În anul 1999 a donat sânge pentru prima dată, iar recent a bifat a 100-a acţiune de donare. Jandarmul donează de trei sau patru ori pe an cu gândul că gestul lui va aduce bucurie oamenilor încercaţi de boală. Astfel, 45.000 de ml de sânge s-au transformat în picături de viaţă pentru oameni aflaţi în situaţii grave, se arată pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române.
„Am început să donez din anul 1999. Prima dată am donat la solicitarea unui coleg de serviciu, care a avut un accident de mașină. După 24 de ani, donez în continuare și sper să o mai fac până la vârsta de 65 de ani. Donez sânge pentru că astfel pot dărui o şansă la viaţă oamenilor aflaţi în situaţii dificile. Un simplu gest de umanitate” , a declarat Cosmin Barabaș.
Dacă și tu vrei să donezi sânge, este bine să ști dacă ai această posibilitate. Dacă ai sângele gros și lipicios, nu doar că nu poți dona sânge, dar poți avea probleme cu coagularea și poți dezvolta cheaguri de sânge ce îți pot afecta viața. Inflamația este una dintre cauzele principale ale hipercoagulării sângelui. La rândul ei, inflamația poate avea la bază numeroase cauze și factori de risc, printre care moștenirea genetică, infecțiile, statul prea mult timp în aceeași poziție, obezitatea sau fumatul.
Iată cele 10 semne care îți arată că ești predispus la cheaguri de sânge:
picioare umflate, inflamate și dureroase;
amorțeala mâinilor și a picioarelor;
capacitate redusă de efort;
limbă umflată, decolorată, cu margini neregulate;
ceață cerebrală, amețeli frecvente, anxietate și nervozitate;
lipsa poftei de mâncare;
sindromul picioarelor neliniștite (mâncărime, durere, senzație de arsură);
abdomen umflat, sensibil la atingere;
mâini și picioare recei;
sensibilitate și durere la nivelul dinților.